سدیم ساخارین (Sodium Saccharin) یک شیرین کننده غیر مغذی یا مصنوعی است. این ماده در آزمایشگاه با اکسید کردن مواد شیمیایی O-toluene sulfonamide یا انیدرید فتالیک ساخته می شود و به شکل پودر کریستالی و سفید است.
ساخارین معمولاً به عنوان جایگزین قند استفاده می شود، زیرا حاوی کالری یا کربوهیدرات نیست. انسان ها نمی توانند ساخارین را تجزیه کنند، بنابراین بدن شما بدون تغییر باقی می ماند.
این ماده حدود 300 تا 400 برابر شیرین تر از شکر معمولی است، بنابراین برای داشتن طعم شیرین فقط به مقدار کمی از آن نیاز دارید.
سدیم ساخارین می تواند طعم ناخوشایند و تلخی داشته باشد. به همین دلیل است که ساخارین اغلب با سایر شیرین کننده های کم کالری یا صفر مخلوط می شود. به عنوان مثال، ساخارین گاهی اوقات با آسپارتام، یکی دیگر از شیرین کننده های کم کالری که معمولا در نوشیدنی های رژیمی گازدار یافت می شود، ترکیب می شود.
تولید کنندگان مواد غذایی اغلب از ساخارین استفاده می کنند، زیرا نسبتاً پایدار است و ماندگاری طولانی دارد. مصرف آن حتی پس از سال ها نگهداری بی خطر است. علاوه بر نوشیدنی های رژیمی گازدار، سدیم ساخارین برای شیرین کردن آب نبات ها، مرباها، ژله ها و کلوچه های کم کالری و همچنین در بسیاری از داروها استفاده می شود.
ساخارین را می توان مشابه شکر سفره برای پاشیدن روی مواد غذایی مانند غلات یا میوه و یا به عنوان جایگزین شکر در قهوه یا هنگام پخت استفاده کرد.
ساخارین یکی از قدیمی ترین شیرین کننده های مصنوعی موجود در بازار است. در واقع، بیش از 100 سال است که برای شیرین کردن غذاها و نوشیدنی ها استفاده می شود. با این حال، تا دهه 60 و 70 بود که به عنوان جایگزین شکر رایج شد.
برخی می گویند که جایگزینی شکر با سدیم ساخارین به کاهش وزن، دیابت و سلامت دندان ها کمک می کند. دیگران در مورد بی خطر بودن همه شیرین کننده های مصنوعی، از جمله این مورد، تردید دارند.
ساخارین سه شکل دارد:
• ساخارین اسیدی
• ساخارین سدیم
• ساخارین کلسیم
ساخارین سدیم در شیرینکنندههای مصنوعی محبوبتر است، اگرچه برخی افراد آن را دارای طعم تلخ و فلزی میدانند.
همانطور که قبلا گفتیم، انسان نمی تواند ساخارین را متابولیزه کند، به این معنی که به انرژی فرد اضافه نمی کند و حاوی کالری یا کربوهیدرات نیست. به این دلایل، افراد مبتلا به دیابت یا کسانی که می خواهند وزن کم کنند، می توانند ساخارین را به عنوان جایگزین شکر انتخاب کنند.
منابع غذایی سدیم ساخارین
سدیم ساخارین در طیف گسترده ای از غذاها و نوشیدنی های رژیمی یافت شده و همچنین به عنوان شیرین کننده سفره استفاده می شود. این محصول با نام های تجاری Sweet ‘N Low، Sweet Twin و Necta Sweet به فروش می رسد.
ساخارین به دو صورت گرانول یا مایع موجود است که یک وعده آن، قابل مقایسه با دو قاشق چایخوری شکر دارد.
یکی دیگر از منابع رایج ساخارین، نوشیدنی های شیرین شده مصنوعی است. FDA (سازمان غذا و داروی ایالات متحده) این مقدار را به بیش از 12 میلی گرم در هر اونس مایع محدود می کند.
با توجه به ممنوعیت ساخارین در دهه 1970، بسیاری از تولیدکنندگان نوشیدنی های رژیمی به آسپارتام به عنوان شیرین کننده روی آوردند و امروزه نیز از آن استفاده می کنند.
ساخارین اغلب در محصولات پخته شده، مربا، ژله، آدامس، میوه های کنسرو شده، آب نبات، رویه های دسر و سس های سالاد استفاده می شود. همچنین در محصولات آرایشی از جمله خمیر دندان و دهانشویه نیز یافت می شود. علاوه بر این، این یک عنصر رایج در داروها و ویتامین ها است.
در اتحادیه اروپا، ساخارینی که به غذا یا نوشیدنی اضافه شده است را می توان به عنوان E954 در برچسب تغذیه شناسایی کرد.
کاربردهای ساخارین
استفاده اولیه ساخارین به عنوان یک شیرین کننده بدون کالری است. تولیدکنندگان ممکن است آن را با سایر شیرین کننده ها مانند آسپارتام ترکیب کنند تا طعم تلخ آن را از بین ببرند.
سازمان غذا و دارو (FDA) ساخارین را برای استفاده به عنوان یک عامل شیرین کننده در مواردی مانند زیر مناسب می داند :
- نوشیدنی ها، نوشیدنی های آب میوه، پایه های نوشیدنی یا مخلوط
- به عنوان جایگزین شکر برای استفاده در آشپزی یا سفره
- در غذاهای فرآوری شده
آنها همچنین ساخارین را برای مقاصد صنعتی مجاز می دانند از جمله :
- افزایش طعم در قرص های ویتامین و مواد معدنی جویدنی
- حفظ طعم و خواص فیزیکی آدامس
- بهبود طعم مواد در محصولات نانوایی
در ادامه به برخی کاربردهای سدیم ساخارین را در صنایع مختلف اشاره خواهیم کرد :
1) صنایع غذایی
سدیم ساخارین هنوز در ترکیبات بسیاری از غذاها و نوشیدنی ها از جمله محصولات نانوایی، آب نبات، آدامس، ژله و سس سالاد یافت می شود.
همچنین سدیم ساخارین را می توان در خمیر دندان، دهانشویه و به عنوان شیرین کننده و تثبیت کننده غیر مغذی در انواع غذاها و نوشیدنی ها استفاده کرد. نانوایی ها از ساخارین سدیم برای شیرین کردن محصولات پخته شده، نان، کلوچه و کلوچه استفاده می کنند.
نوشیدنی های رژیمی مصنوعی و نوشابه ها از سدیم ساخارین استفاده می کنند، زیرا به راحتی در آب حل می شود. سایر محصولات حاوی ساخارین سدیم عبارتند از ماست های شیرین شده ، مربا و بستنی
2) صنایع شیمیایی و کشاورزی
سدیم ساخارین یک ماده شیمیایی واسط در تولید آفت کش ها و علف کش ها است. این ماده یک عامل کاتالیزوری در ساخت چسب بی هوازی است، چسبی که بدون حضور اکسیژن سفت می شود.
چسب های بی هوازی، ترکیبات قفل کننده یا درزگیر نامیده می شوند و برای آب بندی و محکم کردن قطعات نزدیک به هم استفاده می شوند.
3) صنعت آبکاری
ساخارین سدیم در صنعت آبکاری به عنوان یک افزودنی در مایعات و چسب های فلزکاری مفید است. برای مثال، در آبکاری نیکل، از ساخارین به عنوان الکترولیت استفاده می شود (ماده ای که وقتی در یک محلول حل می شود، آن را رسانای الکتریکی می کند)
آبکاری فرایندی است که در آن جریان الکتریکی از طریق محلولی برای پوشاندن سطح فلز با یک لایه فلز دیگر اعمال می شود. در صنعت آبکاری نیکل، از سدیم ساخارین استفاده می شود که باعث روشن شدن رنگ می شود. حمام های آبکاری طلا و پالادیوم نیز از سدیم ساخارین استفاده می کنند.
4) صنعت داروسازی
در صنعت داروسازی از ساخارین سدیم به عنوان پوششی بر روی داروها استفاده می شود. قرص های مولتی ویتامین و کلسیم جویدنی اکثرا حاوی سدیم ساخارین برای بهبود طعم و مزه هستند. همچنین این ماده در ساخت خمیر دندان، محصولات مراقبت بهداشتی شخصی و لوازم آرایشی استفاده می شود.
5) سایر کاربردها
علاوه بر استفاده از آن در غذاها و نوشابه ها، شرکت ها از ساخارین برای تولید اقلام غیر خوراکی مانند لوازم آرایشی، تنباکو و انفیه جویدنی، داروها و خوراک دام استفاده می کنند.
استاندارد مصرف سدیم ساخارین
FDA مصرف روزانه قابل قبول (ADI) ساخارین را 2.3 میلی گرم به ازای هر پوند (5 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم) وزن بدن تعیین کرده است. این بدان معناست که اگر شما 154 پوند (70 کیلوگرم) وزن دارید، می توانید 350 میلی گرم در روز مصرف کنید.
برای درک بیشتر این موضوع، می توانید روزانه 3.7 قوطی 12 اونسی نوشابه رژیمی – تقریباً 10 وعده ساخارین – مصرف کنید.
فواید سدیم ساخارین
جایگزینی ساخارین یا جایگزین قند دیگر به جای شکر سفره یا ساکارز می تواند به کاهش وزن و کنترل طولانی مدت وزن کمک کند، بروز حفره های دندانی را کاهش دهد و عامل مهمی در مدیریت دیابت نوع 1 و 2 باشد. ساخارین معمولاً برای شیرین کردن نوشیدنی ها به جای محصولات پخته شده یا سایر غذاها استفاده می شود
این قند چند صد برابر شیرین تر از شکر است و کالری ندارد.
ایمنی سدیم ساخارین
سازمان های بهداشتی موافق هستند که ساخارین برای مصرف انسان بی خطر است، این سازمان ها شامل سازمان بهداشت جهانی (WHO)، سازمان ایمنی غذای اروپا (EFSA) و سازمان غذا و دارو (FDA) است.
با این حال، همیشه اینطور نبوده است، زیرا در دهه 1970، چندین مطالعه روی موشها، ساخارین را با ایجاد سرطان مثانه مرتبط دانستند. با این حال، تحقیقات بیشتر نشان داد که توسعه سرطان در موشها مربوط به انسان نیست.
مطالعات مشاهدهای در انسان هیچ ارتباط واضحی بین مصرف ساخارین و خطر ابتلا به سرطان نشان نداده است. به دلیل فقدان شواهد محکمی که ساخارین را با ایجاد سرطان مرتبط می کند، طبقه بندی آن به “غیرقابل طبقه بندی به عنوان سرطان برای انسان” تغییر یافت.
با این حال، ساخارین نوشدارویی برای کاهش وزن یا درمان دیابت نیست. مهم است که از شیرین کننده های مصنوعی به عنوان بخشی از یک سبک زندگی سالم البته تحت راهنمایی یک متخصص بهداشت آموزش دیده استفاده کنید.
خرید و فروش سدیم ساخارین
گروه بازرگانی اکسیر فرایند پارسینا با تجربه سال ها فعالیت در زمینه فروش مواد اولیه غذایی، فروش افزودنی های غذایی، فروش مواد اولیه ی نوشیدنی، فروش مواد اولیه دارویی و همچنین فروش مواد اولیه شیرینی و شکلات، سدیم ساخارین را با قیمتی بسیار مناسب و کیفیت عالی در اختیار شما مشتریان گرامی قرار می دهد.
قیمت سدیم ساخارین
جهت خرید سدیم ساخارین و همچنین اطلاع از قیمت سدیم ساخارین با کارشناسان مجموعه از طریق صفحه تماس با ما در ارتباط باشید.